قانون کلی: باید خیلی به تدریج مقدارغذاهایی که مزاج را شدت میدهند، کمتر شود و غذاهایی که از شدت این مزاج می کاهند اضافه تر شوند.البته نباید به طور کلی خوردنشان ترک شود بلکه باید به تدریج از حجم آن ها کم کرد و در یک برنامه مزاج را اصلاح کرد و تا پایان عمر تعادل عرفی مزاج را حفظ کرد. البته باید شدت پرهیز با شدت غلبه مزاج متناسب باشد یعنی اگر فرد بیمار و غلبه مزاج شدید باشد، در یک دوره کوتاه حدود یک ماهه با چند هفته ای، رعایت شدید شود و بعد از کاهش غلبه مزاج، شدت پرهیز نیز کاهش یابد.
روش اصلاح دموی ها :
غذاهای گرم و مرطوب را کم کنند و غذاهای سرد و خشک اضافه کنند؛ البته اگر غلبه مزاج خیلی کم باشد، تغییرات چندانی در غذای خودتان ندهید فقط برای پیشگیری، سرد و گرم را باهم بخورید. مثلا ترشیجات، مرکبات، آلو را کمی بیشتر بخورند و نیز حتماً از پرخوری و مایعات زیاد پرهیز کنند که از عوامل اصلی غلبه دم است و ضررهای زیادی دارد. حجامت حداقل یک بار در بهار و یک بار در پاییز ضروری است. غذاهای مضر مانند: سوسیس، کالباس، نوشابه، چیپس، پیتزا و… باید خیلی کم و حذف شود.
روش اصلاح صفرایی ها :
اگر غلبه مزاج صفرا خیلی کم است، تغییرات چندانی در غذاهای خود ندهید. ولی برای پیشگیری دستورات زیرا را به مقدار کم و کاملاً تدریجی و نه انقلابی رعایت کنید و اگر غلبه بیشتر است میزان رعایت را نیز بیشتر کنید. چون صفرا غلبه گرما و خشکی است پس بر اساس شدت غلبه مزاج، بر شدت مصرف غذاهای سرد و مرطوب اضافه کنید و بعد از درمان و پایین آمدن صفرا غذاهایتان را با حالت عادی نزدیک کنید. ترشیجات، لبنیات، مرکبات، سرکه طبیعی، کاهو و غذاهای آبکی و… که سرد و تر هستند مفید است. البته لازم به ذکر است که انقلاب در غذاها ممنوع است و برنامه اصلاح مزاج حدود یک سال ادامه یابد و تدریجی باشد.
حجامت حداقل سالی یک بار کاملاً ضروری و مفید است و فعالیت بدنی بدون افراط و تفریط نیز مفید است.
روش اصلاح سودایی ها :
میوه های شیرین مخصوصاً سیب (هر روز چند عدد)، عسل با آب انار، عسل با آب آلبالو، زردآلو، گوشت ،غذاهای آبدار مانند آش ،توت، روغن زیتون، آب میوه های شیرین مانند آب طالبی بسیار مفید است. ماهی، مرغ، ترشیجات، لبنیات، سرخ کردنیها باید کم خورده شود.خوراکیهای مضر مانند: سوسیس، کالباس، چیپس ، غذاهای شور، گوشت گاو، گوشت خشک، پنیر بدون گردو، باید پرهیز شوند.
خوردن گوشت گوسفند به صورت کباب , فالوده سیب و سایر خون سازها بسیار مفید هستند.
روغن مالی بدن (با روغن زیتون و سیاه دانه و بادام و بنفشه و…) همراه با ماساژ هفته ای ۲ بار و بادکش گذاشتن در کتف و رانها و ساق پا هفته ای ۲ بار، روغن مالی ملاج سر ، بویدن عطرهای طبیعی و گرم ( گل محمدی، مریم، یاس و…)، پوشیدن لباس های گرم و شنیدن و گفتن و دیدن و افکار گرم و مثبت بسیار لازم و مفید است.
پیشگیری و درمان بلغمی ها:
باید بر استفاده از غذاهای گرم و خشک اضافه کنید و از غذاهای سرد و مرطوب بکاهید. مثلاً گوشت گوسفند و گوشت شتر، سیب شیرین ،سیر، کندر، عسل، مغزها مانند: پسته، بادام، فندق، گردو، چند عدد خرما، مصرف شود
غذاهایی مانند ماهی مرغ لبنیات ترشیجات مرکبات و .. کمتر خورده شود
غذاهای کارخانه ای و مصنوعی مانند سوسیس و کالباس و بصورت کلی هر غذایی که مواد شیمیایی افزودنی دارد و گوشت گاو باید اجتناب شود.
سالی یک بار حجامت مفید است
فعالیت بدنی نیمه سنگین و مستمر خیلی مفید است.
خواب قبل از ظهر مفید و گره گشاست
گرسنگی زیاد بدلیل اینکه موجب ضعف اعصاب میشود بشدت مضر است
منبع: بی بی عطار
منتشر کننده: عطاری آنلاین کوهساران – دکتر مسعود نیکپور